Verkstadsservice

Beroende på hur avancerad service bilen behöver kan man bestämma om man gör det själv eller lämnar in bilen till en verkstad.

MekanikerDe flesta säger oftast nej eller tänker inte ens tanken att man skulle serva bilen själv, men med rätt stöd och hjälp av instruktionsboken går det att göra en hel del själv. Man kan göra ganska mycket av de enkla underhållsarbetena själv, men har man inte specialkunskaper är det bättre att låta en verkstad ta hand om de lite tyngre uppgifterna.

Det är däremot väldigt bra om man regelbundet ser över bilen. Då kollar man t.ex. att batteriet är rent, att gångjärn är smorda och att kabelskor och klämmor sitter ordentligt fast.

Om du bestämmer dig för att ge dig på att göra lite själv så ta hjälpa av bilens instruktions- och servicebok, den har ofta ett gör-det-själv-avsnitt med instruktioner för enklare underhåll och översyn. I boken hittar du även tekniska specifikationer och vilka oljor och vätskor som ska användas samt vad som gäller för service och reparationer i förhållande till bilens garantier.

Några saker som du själv kan göra är att hålla batteriet rent från ärg och smuts samt byta de flesta lamporna på bilen. Se över bilens lås, gångjärn i dörrar och baklucka. Även motorhuvens låsmekanism ska helst kontrolleras emellanåt. Smörj gärna med högtrycksfett på sprayflaska, den letar sig lättare in i små skrymslen och stannar där. Tändstiftet ska även bytas enligt angivet intervall eller om de är defekta.