Öppna verkstad

Både företag och privatpersoner förlitar sig till stor del på sitt fordon och om det skulle hända något så vill man ha snabb och pålitlig service. Bilen och lastbilen är grundbulten i den svenska ekonomin och det lär inte förändras på länge.

Att öppna en bil- och lastbilsverkstad innebär att verka i en bransch som ständigt behöver nya aktörer.   Det gör en fordonsverkstad till ett bra och spännande val om du vill ha ett ständigt flöde av nya kunder samt gillar att utföra servicereparationer på olika bilar.

Truck

Olika verkstäder har olika inriktningar och det gäller i synnerhet för bil- och lastbilsbranschen. Eftersom fordon sinsemellan kan se mycket olika ut har fler och fler valt att specialisera sig på ett märke för att kunna säkerställa en hög kvalitet på servicen. Det finns flera anledningar till det. En är att det gör det enklare för verkstaden att köpa in reservdelar som passar till rätt bil. Om verkstaden har fokus på ett eller ett par märken är chansen större att man ständigt kan ha ett stort lager av reservdelar till hands. En annan anledning är att ett bilmärke vill ha specialiserade verkstäder och därför använder verkstaden som en del av sin marknadsföring. Om du som verkstad vill bli officiell serviceleverantör åt ett särskilt märke ska du alltså gå direkt till det företaget.

När du startar upp en verksamhet kan det då vara idé att se vilka andra verkstäder som finns i området. Om ditt märke redan finns representerat kan det vara en god idé att välja något annat. Om du exempelvis vill serva lastbilar från DAF Sweden kan du se på en karta vilka områden som är i störst behov av en sådan verkstad. Det gör det lättare för dig att hitta en naturlig kundkrets och du slipper fajtas lika hårt mot konkurrensen.

Naturligtvis går det ändå att starta upp en verkstad, men då får du räkna med att slåss hårdare om kunderna. Det gäller att marknadsföra sig på rätt sätt, erbjudanden om olika saker som till exempel vid oljebyte så kollar vi även glykolhalten i din kylare. Varför inte bjuda dina kunder på frukost under tiden bilen servas tidigt på morgonen och lunch om de kommer vid den tiden och servar sitt fordon. En vanlig service bör inte ta mellan en till två timmar så försök att hitta något trevligt att göra under tiden om kunden väljer att vänta under servicetiden.

Sist men inte minst måste du vara beredd på att vidareutveckla dina bilkunskaper året runt. Med nya modeller kommer ny teknologi. Bilar blir allt mer teknologiska och mindre mekaniska. Om en kund kommer in och bluetoothuppkopplingen inte fungerar i deras bil: måste du skicka dem vidare till en annan firma eller kan du tackla problemet själv? En varierad arbetskraft är nyckeln. Istället för att du ska kunna precis allt själv, kan du ta in folk som är jättebra på teknologin i bilar och andra som fokuserar mer på klassiska veteranbilar eller omlackeringar. Gå på kurser och föreläsningar om bilarnas framtid, var medveten om att du kommer att utbilda dig för resten av livet. Om du inte är beredd att göra det, kanske det är bättre att söka jobb på en verkstad istället för att starta din egen.

bilservice