Fördelen med tjänstebil

Alla företag som använder bilen på ett eller annat sätt måste ta ställning till om de ska låta bilen vara privat eller om det ska vara en tjänstebil. Är den privat kan en milersättning tas ut men äger företaget bilen kan samtliga kostnader för bilen läggas på företaget.

Tjänstebil

Däremot beskattas privatpersonen som förmånstagare om bilen används privat. Att ha tjänstebil kan alltså vara både besparande för ekonomin likväl som en onödigt stor utgift.

Det som avgör om tjänstebil är mer fördelaktigt är vilken bilmodell som ägs, vad den ska användas till samt hur mycket den kommer att användas privat/i tjänsten.

Eftersom det är flera olika faktorer som spelar in kan man inte säga exakt vad som är mest lönsammast men en generell regel som Ronny Svensson (Tjänstebilskonsult) säger är att de som kör mindre än 1000 mil om året bör hålla bilen privat.

Orsaken är att förmånsskatten som ska betalas är lika hög oavsett om en mil eller 10.000 mil körs privat per år. Hur förmånsskatten räknas ut går att läsa om på skatteverkets hemsida.

Fördelen med tjänstebil är:
• Kör du mycket privat blir det billigt. Förmånsvärdet är ju en fast summa som betalas om bilen används privat. Om den summan är mindre vad det hade kostat att ha en bil privat blir detta alltså lönsammare.
• Du slipper bekymra dig om oväntade utgifter. Även om beräkningen ovan visar att det inte är ekonomiskt lönsamt att ha tjänstebil så väljer många detta alternativ ändå. Detta på grund av den ökade tryggheten vilket är värt olika mycket för människor beroende på hur man värderar den. Du vet vad bilen kostar även om den skulle gå sönder 10 gånger på ett år. Du behöver aldrig oroa dig för obehagliga och oväntade utgifter. En trygghet som för många är värt sitt extra pris.